Üttv. GYIK

  • 12. Az Üttv. 43. § (4) bekezdése szerint az ellenjegyzett papíralapú okirat egyes oldalait a feleknek nem kell szignóznia, ha az ügyvéd a lapokat úgy fűzi össze, hogy az az okirat sérelme nélkül ne legyen megbontható

    Az okirat összefűzésének több módszere is megfelelő lehet, ha az biztosítja annak a törvényi követelménynek az érvényesülését, hogy fűzés az okirat sérelme nélkül ne legyen megbontható. Az összefűzés ugyanakkor nem azonosítható az összetűzéssel, mivel a tűzőkapocs viszonylag egyszerűen, az okirat sérelme nélkül is eltávolítható.

    Az összefűzés legegyszerűbben (körülbelül harminc oldal terjedelemig) az okirat lapjainak ringlizésével, más néven szegecselésével valósítható meg. Ennek során a ringlizéshez használt eszközzel az összefogott okirat lapjait egy ponton át kell lyukasztani, amelybe egy (jellemzően fémből készült, az egyik oldalán gyárilag kialakított peremmel rendelkező) ringligyűrűt kell elhelyezni. A ringzlizéshez használt eszköz az okirat lapjait összeszorítva a ringligyűrű másik oldalán is peremet alakít ki, amelynek eredményeként a ringligyűrű az okirat lapjainak sérelme nélkül nem távolítható el, továbbá nem teszi lehetővé az utólagos lapcserét. A ringlizéshez használt eszköz és a ringligyűrűk a legegyszerűbben barkácsáruházakban vásárolhatóak meg, de több internetes bolt kínálatában is megtalálhatóak.

    Az összefűzés (a hagyomány szerint nemzetiszínű, de akár ettől eltérő) cérnával is elvégezhető. Ehhez az okiratot annak bal oldalán, az oldalszegélyen, legalább két ponton át kell lyukasztani. Néhány lapból álló okirat esetében az átlyukasztás és a cérna átvezetése történhet egy zsákvarrótű segítségével is, amely a lyuk kis mérete miatt a lapok csúszkálását is megakadályozza. Az átlyukasztás emellett lyukasztógéppel is elvégezhető, amely esetben a cérna átvezetése értelemszerűen kézzel történik. A cérnát olyan módon kell átvezetni a lyukakon, hogy az az okirat hátoldalán feszes csomóra köthető legyen. A cérna átvezetése során a kötés megerősítése érdekében – különösen sok lapból álló okirat esetén – célszerű a lap bal oldalán keresztül a hátlapon át azonos lyukba vissza is vezetni a cérnát. A cérna szálait a feszes csomó megkötése után egy öntapadós vagy enyves címke segítségével az okirat hátoldalához kell rögzíteni, a rögzítés utáni részén pedig újabb csomóval lezárni. A címke és a hátoldal találkozásánál az ügyvédi nedves bélyegző lenyomatát el kell helyezni, vagy a címkére az ügyvédi pecsétnyomóval egy jól látható nyomatot kell készíteni. A cérnával való összefűzés a ringligyűrűvel összeszorított okiraton is elvégezhető.

    Amennyiben a papíralapú okiratot az eljáró ügyvéd elektronikus okirattá átalakítja, az ehhez használt okirati példány minden, szöveget tartalmazó oldalát célszerű (de nem kötelező) a felekkel szignóztatni annak érdekében, hogy a későbbiekben ne csupán az ügyvédi elektronikus aláírás bizonyítsa, hogy az adott nyilatkozatokat a felek megtették.